MA Studies > Public space design > Public space design alumnus > Bart Janssen

Bart Janssen

Alumnus
Gele Rijdersplein, Arnhem
Life on the square
The new Gele Rijdersplein
Entrance of the square
Design
Model of the stream
Sections
Life on the square
The new Gele Rijdersplein
Entrance of the square
Design
Model of the stream
Sections


By re-arranging the layout of the Gele Rijdersplein a completely new public space comes into existence. By creating a new, minimalistic layout and using refined and well-thought details the post-war void transforms into a completely new, contemporary public space for all inhabitants and visitors. The concept is based on four themes: the urban void, the connection to the landscape, the city livingroom and the icon for the city. The subtle use of different elements respects the void, and creates a unique identity. By encapsulating the AKU fountain it becomes a new, public icon for the city. A natural stream, originating from the Hoge Veluwe, feeds the water on the square and transforms in a unique and attractive, urban element driven by natural forces. Also it creates a distinct relation between the city of Arnhem and the surrounding landscape.  
 


Back